Waarom Olympisch Gewichtheffen als krachttraining voor andere sporten?
Velen staan er niet bij stil, maar juist het Olympische Gewichtheffen, of beter gezegd de oefeningen uit het Olympische Gewichtheffen zijn bij uitstek geschikt als krachttraining voor andere sporten.
Vaak blijft het bij de krachttraining voor andere sporten niet beperkt tot alleen de hulpoefeningen, maar worden meestal ook de wedstrijdoefeningen met aangepaste percentages gedaan.
Waarom zijn de oefeningen uit het Olympische Gewichtheffen juist zo effectief als krachttraining voor andere sporten en wat kun je er van verwachten?
Laten we eens bekijken waar het bij het Olympische Gewichtheffen om draait en wat dit bij kan dragen voor beoefenaren van andere sporten.
De training van het Olympische Gewichtheffen brengt vele positieve veranderingen in de sporter teweeg zoals:
• het ontwikkelen van een goede houding,
• het ontwikkelen van een sterke en rechte rug,
• het ontwikkelen van sterke enkels,
• een gelijkmatige ontwikkeling van de spieren,
• het ontwikkelen van de bewegelijkheid in enkels, heupen en schouders,
• het ontwikkelen van de maximale kracht,
• het ontwikkelen van de snelkracht,
• het ontwikkelen van de explosieve kracht (versnelling),
• het ontwikkelen van de sprongkracht (gewichtheffers tot wel 180-185 cm)
• het versterken van botten en pezen,
• het ontwikkelen van het concentratievermogen,
• het ontwikkelen van de wilskracht,
• het verbeteren van de algemene en specifieke conditie,
• het ontwikkelen van de coördinatie,
• het ontwikkelen van het gevoel voor balans.
Deze kenmerken zijn ook de kenmerken die we in allerlei andere sporten terugvinden en die ook daar belangrijk zijn.
Diegenen die alleen oefeningen uit het fitnessbereik doen als krachttraining voor hun eigen sport merken dat deze niet echt helpen om de prestaties in hun eigen sport te verbeteren. Waarom niet?
Dit komt omdat bijvoorbeeld fitnessoefeningen aan de toestellen niet bijdragen aan het ontwikkelen van coördinatie, balans, snelkracht etc etc. Deze maken de sporter vaak langzaam en hier worden de zogenaamde “muscular chains” niet getraind. Met andere woorden men wordt wel lokaal sterker, maar de spieren leren niet (goed) samenwerken en het beoogde resultaat blijft uit.
Hebben fitnessoefeningen dan helemaal geen nut?
Nee zo kun je het ook weer niet stellen. In het gewichtheffen worden oefeningen uit het fitness ook ingezet in de vorm van een algemene krachttraining. Hierbij wordt na de eigenlijke gewichtheftraining nog 30-45 minuten fitness gedaan, maar met een hoge omvang en een lage intensiteit.
Met andere woorden we doen wel Fitness als aanvulling in de voorbereidingsfase, echter in de opbouwfase en de wedstrijdfase worden deze algemene krachtoefeningen afgebouwd en later volledig weggelaten en concentreren we ons op de speciale training d.w.z. de eigenlijke gewichtheftraining.
Voor de beoefenaren van andere sporten is alleen een verhoging van hun maximaalkracht niet voldoende om een positieve bijdrage aan de prestaties in hun eigen sport te leveren.
Dit is ook in het gewichtheffen zo, het Olympische Gewichtheffen is een snelkrachtsport waarbij een zeer hoge maximaalkracht vereist is. Het is de combinatie van de hierboven genoemde factoren die een effectieve verbetering van de prestaties in hun eigen sport met zich meebrengt.
De trainingsmethoden in het Olympische Gewichtheffen behoren tot de meest geavanceerde trainingsmethoden ter wereld. De trainingsprogramma`s zijn gebaseerd op de prestatieopbouw op de lange termijn. Een ander belangrijk punt is de periodisering en de ritmisering (lichte – en zware weken) van de training aan te laten sluiten bij het individu en zijn/ haar tak van sport. Van jaar tot jaar wordt de maximale – en de gemiddelde intensiteit evenals de trainingsomvang stap voor stap verhoogd volgens het principe van de geleidelijkheid en er wordt steeds rekening gehouden met de kalender-, biologische leeftijd, geslacht, het trainingsniveau en de trainingsfase van de betrokken atleet.
Met een programma van slechts 2 gewichtheftrainingen per week kunnen al fantastische resultaten worden bereikt. Bij Gewichthefvereniging Milo in Assen, www.milo-assen.nl, trainen inmiddels ook BMXrs (Nederlands Kampioen 2013 Wesley Thies, mountainbikers en voetbalsters. Onze mountainbiker, Micha Gankema, 16 jaar oud 1,82 m lang en 67 kg zwaar kwam op advies van zijn trainer om sterker te worden. Zijn kniebuiging voor (frontsquat) ging van 1 januari 2014 van 40 kg naar eind juni 2014 met 85 kg.
Het valt iedereen in zijn omgeving op hoe veel sterker hij is geworden met slechts 2 gewichtheftrainingen per week. De prestaties in zijn eigen sport zijn hierdoor er sterk op vooruit gegaan.
Milo Opleidingen geeft uitstekende korte intensieve gewichtheftrainers opleidingen van niveau 1 – 4 (topsport) voor een ieder die zich hier meer in wil verdiepen. Deze opleidingen zijn zeer praktisch gericht en bieden veel unieke kennis die niet in boeken te vinden is.
Remco Eenink, Gewichtheftrainer
A – Trainer (Topsportlicentie) Bundesverband Deutscher Gewichtheber
Member Executive Board EUWC (European Union Weightlifting Confederation)
Chairman Medical Committee EUWC
Member Technical & Scientific Committee for Coaching & Science EWF
Member on the Board of Studies & Management for “Weightlifting for Sports” EWF/IWF
Datum: 26-07-2015